неділю, 27 січня 2008 р.

трансплантація органів

Випадок 15-річної австралійської дівчинки увійшов в історію сучасної медицини.
28 січня 2008р.

(Автор статті: Алла Боряк)

Лікарі дитячої клініки «Westmeed» у Сіднеї (Австралія) повідомили про унікальне завершення операції на пересадку печінки. Після трансплантації
життєво-важливого внутрішнього органу, який виконує різноманітні фізіологічні функції, організм 15-річної Демі Бреннан перейняв імунну систему донора.

Цей випадок здивував лікарів дитячої клініки, адже, у пацієнтки також змінився резус фактор крові з негативного на позитивний, як у донора.

Голова відділу гематології клініки «Westmeed», лікар Джулі Кертін розповіла, що «дівчинці не потрібно приймати таблетки… те, що ми намагаємось зробити для кожного за допомогою ліків, організм Демі зробив самостійно». Іншими словами, 15-річній Демі більше не знадобляться імунодепресанти, яких зазвичай потребують пацієнти, у яких організм не сприймає чи адаптовується до трансплантованого органу.

Трансплантація печінки була вкрай важливою для Демі Бреннан, у якої шансів прожити довге життя не залишилось. Незадовго до операції у дівчинки лікарі виявили порушення у функціонуванні печінки.

Демі перебувала у важкому стані і трансплантація органа було необхідністю. Лікарям вдалось знайти відповідного донора, порадившись з родиною Бреннан, вони прийняли рішення провести трансплантацію печінки.

Успішно завершивши операцію, лікарів здивувало, що стовбурові клітини донорської печінки проникли у спинний мозок дівчинки. Доктор наук, працівник дитячої лікарні «Westmeed» у Сіднеї Стівен Александр каже, що «дивує сам процес в організмі, який відбувся спонтанно і несподівано, без медичного втручання». Такий випадок у медицині, на думку медиків, трапився вперше.

До слова, зазвичай після операції на пересадку того чи іншого органа у пацієнтів довгий час триває процес «приживання», для його успішності потрібно постійно підтримувати організм таблетками.

За словами американського хірурга Т. Старльза, при трансплантації органів виникають певні технічні проблеми. В основному труднощі пов'язані з накладенням анастомозів (тобто з'єднань між судинами і протоками) і підборі іммунодепрессивних засобів.

Поки що немає технічних засобів, аналогічних штучній нирці, які могли б підтримувати життя реципієнта перед пересадкою печінки або в найближчому післяопераційному періоді, поки трансплантат ще не почав нормально функціонувати. Проте застосування новітніх іммунодепрессивних засобів, каже хірург Т.Старльз, зокрема, циклоспоріну, дозволило досягти істотного прогресу при пересадці печінки: протягом 1 року трансплантати успішно функціонують в 70–80% випадків. У переважній більшості хворих аллотрансплантати печінки функціонують вже протягом 10 років.

На щастя, для Демі Бреннан все обійшлось. Життю її тепер ніщо не загрожує. 15-річна Демі вважає себе щасливою людиною і вона вдячна родині донора за наданий їй шанс на життя.

Наразі лікарі планують детальніше проаналізувати цей випадок, адже, він може стати справжнім проривом в медицині, зокрема, у галузі трансплантації людині життєво-важливих органів.

Немає коментарів: