четвер, 13 березня 2008 р.

Ех, чому я не олігарх...

Ех, чому я не олігарх…

У цивілізованому світі, як не дивно, є люди, що значно відрізняються власними фінансовими заощадженнями від іншого населення. Мова йде про той прошарок населення, який можна охарактеризувати загальним терміном "національна буржуазія". Щоправда, на відміну від більшості своїх міжнародних "колег-мільярдерів", походження капіталів олігархів-українців викликає дуже багато запитань...

Діловий щотижневик "Forbes" щорічно публікує імена найбагатших людей світу. Потрапити в число найзаможніших людей світу вдалося й українським олігархам. 256-е місце (із 4 млрд. дол.) зайняв відомий власник великих промислових підприємств Донбасу Ринат Ахметов (друга сходинка у рейтингу найбагатших людей Східної Європи). На 507-му місці - зять другого Президента України Леоніда Кучми - Віктор Пінчук, який володіє Нікопольським заводом феросплавів і зберігає у своєму гаманці 3 млрд. доларів (третя сходинка рейтингу найбагатших людей Східної Європи ). Третім українським представником, який потрапив у список світових олігархів, став не менш відомий, ніж вищезгадані особи, голова ради директорів корпорації "Індустріальний союз Донбасу" - великих підприємств чорної металургії й інших галузей промисловості Сергій Тарута. У "Forbes" він зайняв 620-е місце; його капітал складає 2 млрд. дол.
До списку найбагатших українців також увійшли В.Гайдук, Г.Боголюбов і І. Коломойський, а замикає 15-ку східно-європейських багатіїв у списку - В.Жеваго.

Кожен із вищеназваних осіб заробляв власні статки по-різному. Розповідаючи про свій перший мільйон, зокрема, Рінат Ахметов - чоловік з бідної сім’ї, каже, що довелось ризикувати. Після розпаду СРСР була нестабільна економіка та сприятлива ситуація для заробітку – так просто пояснює Ахметов. Він переконує громадян, що мав «стартовий капітал нульовий, було лише бажання і енергія». В народі кажуть, що капітал Ахметов здобув завдяки кримінальним махінаціям, але поки що довести їхню наявність у суді нікому не вдавалось. Поки оліграх не відкриє власну історію «Як стати мільярдером», існуватиме безліч історій щодо його джерел капіталу.

Довідка: Вперше прізвище Ахметов стало відомо у середині 1990-их рр., коли він замінив на посту президента ФК «Шахтаря» (Ахата Брагіна). Наприкінці 90-их Ахметов стає найвпливошію людиною Донбаса, ініціює створення «Донгорбанку». У 2001 році відкрився перед пресою і повідомив, що володіє фірмою «Люкс» і групою System Capital Management.
Довгий час стояв осторонь політики, але після «помаранчевої революції» ситуація змінилась. Є народним депутатом від «Партії регіонів» (2006 р.), пішов у політику для формування «уряду економічного росту». Про це олігарх доніс до громадськості у 2006 році на зустрічі з виборцями напередодоні парламентських виборів.


Натомість Віктор Пінчук також металург і найбільш публічний український мільярдер публічно пояснює появу своїх грошей на початку 90-их рр. Перші статки Пінчук заробив закінчивши аспірантуру Дніпропетровського металургійного заводу зі спеціальністю «оброблення труб», видумував і запроваджував нові технології в галузі трубного виробництва. Короче кажучи, розвивав металургійний бізнес і заробляв на цьому.

Довідка: президент Науково-виробничої інвестгрупи «Інтерпайп», мільярдер, меценат і нині претендент на входження до рейтингу 100 найвпливовіших особистостей в світі сучасного мистецтва за 2008 рік, починав свою кар’єру олігарха від простого лаборанта Дніпропетровського металургійного інституту (1981-83рр) і до радника Президента (2000р.), Члена ради підприємців при Кабінеті міністрів України. У 1992 році ініціював створення програми «Інвестиції в культуру» та Членської благодійної організації «Фонд соціального порятунку». Член політвиконкому партії «Трудова Україна», 2006 рік – член групи Народного блоку Литвина. При відсутності бачення себе у політиці Пінчук у 2006 році заявив про свою віданність бізнесу. Володіючи «Інтерпайп» - компанією з величезними підприємствами металургії, машинобудування, трубної промисловості, а також Укрсоцбанком, ЗМІ (ictv, M1, СТБ, Новий), PinchukArt Centre, Віктор Пінчук займається меценацтвом. Фінансує загалом культурні проекти, колекціонує дорогий живопис, інвестує гроші в творчість кінорежисера Спілберга і допомагає зіркам російського і українського шоубізнесу.

Сергій Тарута – успішний підприємець, голова ради директорів компанії «Індустріальний Союз Донбасу». За освітою інженер-механік, працював на заводі «Азовсталь», де пройшов шлях від керівника цехового рівня і до посади керівника зовнішньоекономічної служби всього комбінату. Пройшовши такий професійний шлях Тарута почав накопичувати свій капітал.

Довідка: 1995 р – створив і очолив зовнішньоторгівельну фірму «Азовімпекс», яка у 1996 виступила одним із засновників «Індустріального Союзу Донбасу». Співголова Індійсько-української промислової групи. З 2006 р. – голова спостережної ради ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського», 1998- 2006рр. – депутат Донецької облради, але в політиці серйозно не помічався. 2004-2005рр. – член ради підприємців при Кабінеті міністрів України.

Українські політологи стежать за перебігом подій в житті олігархів при кожній зміні влади. Ключове питання для експертів з Центра досліджень політичних цінностей - це майбутнє класу олігархів.

Політолог Віталій Кулик переконаний, що істотних змін у становищі українських мільярдерів не відбудеться. "Оскільки значна частина капіталів українських олігархів легалізована, вони мають політичне забезпечення...але може виникнути проблема з економічною доцільністю масової реприватизації підприємств; лише якась частина підприємств зможе потрапити в список реприватизації, а сума прибутків вищезгаданих мільярдерів може трохи зменшитися...", - вважає політолог.
Поведінка олігархів у ситуації, що склалася при правлінні заявленої про себе як демократичної влади («помаранчеві»), виявляється по-різному. Однак керівник соціологічної служби Інституту стратегічних досліджень НАН України Віктор Небоженко вважає, що вже можна окреслити визначену "схему олігархів", де існує винятково два варіанти їхнього поводження. Віктор Небоженко переконаний, що положення українських мільярдерів буде залежати від них самих: "Тим, хто буде лояльний до влади і буде шукати співробітництва, дадуть спокій. А ті, хто буде складати економічну основу радикальної політичної опозиції не тільки в парламенті, але й у якихось негативних проектах стосовно нового політичного керівництва, звичайно, будуть знищені". Ці прогнози наразі не реалізувались, Ахметов у політиці і говорити про його знищення поки що рано.
Натомість якщо забігати наперед і при будь-яких обставин не факт, що трійка перших олігархів України – Р.Ахметов, В.Пінчук і С.Тарута покинуть клас олігаріхії. Адже будучи прагматами, своїми статками діляться з дружинами.
Так, Олена Франчук, донька другого президента України Леоніда Кучми і дружина Віктора Пінчука є головою благодіного фонду «Антиснід» і за рейтингом «100 найвпливовіших жінок України», опублікованому журналом «Фокус», посідає 17 місце. Про дружину Ріната Ахметова – Лілію Смірнову не скажеш, як про особистіть публічну. Відомо, що жінка полюбляє футбол і володіє 10% акцій «SCM», є міноритарним акціонером і посідає лише 83-те місце у рейтингу найвпливовіших жінок України. З ким розділяє свої статки Сергій Тарута невідомо, до списку найвпливовіших жінок країни його дружина не потрапила.

2 коментарі:

Новатор сказав...

Розвели на Україні банду, яка є загрозою не тільки для самої України, а й Європи.

Артур Борис  сказав...

Я Артур Борис - житель / громадянин Республіки Росія. Мені 52 роки, підприємець / бізнесмен. Я колись мав труднощі з фінансуванням свого проекту / бізнесу, якби не мій хороший друг, який познайомив мене з паном Бенджаміном Лі, щоб отримати кредит від 250 000 доларів США від його компанії. Коли я зв’язався з ними, мені було потрібно лише п’ять робочих днів, щоб процес оформлення кредиту був переведений на мій рахунок. Навіть з поганою кредитною історією вони все ще пропонують вам свою послугу. Вони також пропонують всі види позики, такі як бізнес-позики, позики на житло, особисті позики, кредити на авто. Я не знаю, як подякувати їм за те, що вони зробили для мене, але Бог нагородить їх згідно зі своїм багатством у славі. Якщо вам потрібна термінова фінансова допомога, зв’яжіться з ними сьогодні електронною поштою 247officedept@gmail.com Інформація про WhatsApp ... + 1-989-394-3740